Annons

Öländsk silverskatt från vikingatiden: Tas till Stockholm – okänd för allmänheten

Ett hundratal öländska fynd som aldrig visats för allmänheten – nu lägger Historiska museet i Stockholm beslag på dem.
– Det är fantastiska fynd som vi vill visa upp här, säger Örjan Molander på Kalmar läns museum om fynden från Skedstad – fornlämning Bredsättra.
Öland/Kalmar/Stockholm • Publicerad 15 september 2021 • Uppdaterad 18 september 2021
Tyskt vikingatida silvermynt och Pincett av brons från mellersta järnålder som upptäcktes 2010. Foto: Max Jahrehorn. Sju spiralringar av guld från samma fyndplats fast på 70-talet. Foto: Christer Åhlin.
Tyskt vikingatida silvermynt och Pincett av brons från mellersta järnålder som upptäcktes 2010. Foto: Max Jahrehorn. Sju spiralringar av guld från samma fyndplats fast på 70-talet. Foto: Christer Åhlin.Foto: Privat

Totalt listas 120 föremål. Bland annat en vikingaskatt med 17 stycken silvermynt samt armband, silverdenar, pincett och pärlor från romersk järnålder. Upptäckten gjordes redan för tio år sedan i Skedstad, Bredsättra socken. De har sedan undersökts i Stockholm och Uppsala samt konserverats för att stoppa nedbrytningen i Stockholm.

– Fynden har aldrig visats här och de har inte blivit kända för folk, man har inte gått ut med information om upptäckten, konstaterar Örjan Molander, länsmuseichef.

Annons

– Jag skulle inte säga att man hemlighållit uppgifterna, det görs fynd på Öland hela tiden som inte blir officiella direkt, säger Helena Victor, enhetschef och arkeolog.

Förra veckan kom beslut från Riksantikvarieämbetet gällande fyndfördelning till Kalmar läns museum – fynden från fornlämningen överförs, efter begäran, till Statens Historiska museer i Stockholm.

– Tråkigt. Det är fantastiska fynd och vi har inte ens blivit tillfrågade om vi vill visa upp dem här. Hade vi fått frågan hade svaret varit ja, säger Molander.

Fynden i Skedstad kommer från Skattskyddsprojektet – utförd under 2010 av Länsstyrelsen i Kalmar på platser som bedömdes skulle kunna ha varit eller bli utsatta för plundring.

– Det här är väldigt typiska fynd för just Öland, konstaterar Helena Victor.

Varför väljer då Historiska museet att ta de öländska fynden? enligt Örjan Molander för att de redan innehar en hel del fynd från just Skedstad tidigare, så kallade ämnesjärn som man fann på 70-talet.

Men Kalmar läns museum kommer dock inte stilla se på när öländska fynden fraktas till Stockholm.

– Länsmuseet har en stående begäran om fyndfördelning och kommer påverka och uppmärksamma Riksantikvarieämbetet på att vi önskar ta emot fynd som dessa i framtiden. Kanske är det så att även vi har fynd från Skedstad sedan tidigare och där bli våra argument starkare, säger Helena Victor.

– Svårt göra något nu när beslutet är fattat. Men vi kan mycket väl få ”låna” dem.

Först och främst måste man dock se till att få klarhet i exakt vilka föremål beslutet gäller – eftersom det gjorts olika upptäckter under ett femtiotal år är fyndfördelningen inte glasklar.

Annons

Bland annat finns det även en guldskatt med ringar från platsen. Dessa härrör från undersökningen 1971-73, samma som ämnesjärnen nämnda ovan. Det vill säga en annan undersökning, annat beslut.

– Hade vi haft ett öländskt historiskt museum nu hade det här varit givna fynd vi kunde visa där men där är vi inte i dagsläget. Det betyder inte att de kan komma hit ner vid ett senare tillfälle, säger Molander.

Från rapporten Arkeologisk förundersökning – Skedstad, fornlämning Bredsättra

Sammanfattning

Vid den registrerade platsen för den vikingatida silverdepån påträffades ytterligare 17 stycken silvermynt tillhörande skatten. Uppe vid det delvis utgrävda boplatskomplexet påträffades enstaka föremål som kan dateras till romersk järnålder och folkvandringstid, exempelvis en skadad romersk silverdenar, en pincett, en del av ett armband, glasflusspärlor samt en sannolik agraffknapp. Utöver detta fanns över en större yta svårdaterade bleck och plåtbitar samt smältor och slagg. Inom undersökningsområdet fanns också medeltida metallföremål som visar på aktivitet på platsen vid denna tid, exempelvis några mynt, bokbeslag och andra beslag samt medeltida agraffer. Som nämnts tidigare framkom nere vid silverdepån en liten bit av en guldten. På den norra delen av Gåtebo 4:1>1 påträffades bland annat en romersk silverdenar samt en del av ett armband från mellersta järnålder.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons