Annons

Efter succén: Matilda, 34, och Felipe, 36, satsar på ny restaurang – ”Handlar om kött, eld och salt”

Deras foodtruck gjorde succé och nu öppnar paret Matilda Cruz Angelsmark och Felipe Cruz en egen restaurang. De vill bjuda ölänningarna på en riktig argentinsk upplevelse.
Köpingsvik • Publicerad 4 juni 2022
Paret Felipe Cruz och Matilda Cruz Angelsmark öppnar till midsommar sin nya restaurangsatsning.
Paret Felipe Cruz och Matilda Cruz Angelsmark öppnar till midsommar sin nya restaurangsatsning.Foto: Alexander Jensen

Till midsommar får Köpingsvik ett nytt tillskott i sitt kulinariska utbud. Det är paret Matilda Cruz Angelsmark, 34 år, och Felipe Cruz, 36 år, som öppnar restaurangen Acomer som betyder att äta på spanska. De kommer att servera argentinsk mat med svensk kärlek.

– Vi kommer kombinera genuin argentinsk mat i en mysig och hemtrevlig miljö. Vi vill att våra gäster ska få en skön semesterkänsla och en argentinsk upplevelse.

Annons

I det argentinska köket är köttet i fokus och det ska grillas länge och med mycket kärlek. Ett av dess största kännetecken är asado som både är en social tillställning och en speciell teknik för att tillaga kött. Under en hel dag umgås argentinarna samtidigt som de äter flera olika kötträtter som har grillats med omsorg över öppen eld.

– Det handlar mycket om tradition, eld, kött och salt. Det blir väldigt gott och rustikt, säger Felipe.

De har ingen möjlighet att på daglig basis erbjuda sina gäster en riktig asado men kommer plocka godbitarna.

– Vi kommer att ha mat för alla och passande dryck till. Vi ska bland annat erbjuda en typ av köttsandwich med salsa criolla och chimichurri men också matigare rätter som exempelvis hemmagjorda hamburgare och en entrecote som lagas på argentinskt vis, säger Matilda.

– Någon gång ibland kommer vi att anordna dagar med olika argentinska teman dit våra gäster kan förboka sig, säger Felipe.

Matilda Cruz Angelsmark och Felipe Cruz vill bjuda ölänningarna på en argentinsk matupplevelse.
Matilda Cruz Angelsmark och Felipe Cruz vill bjuda ölänningarna på en argentinsk matupplevelse.Foto: Alexander Jensen

Många ölänningar känner nog igen Matilda och Felipe sedan tidigare eftersom de för tre år sedan drev en food truck med samma namn på Borgholms torg. Den blev så populär att planerna för att öppna en egen restaurang fanns för redan två år sedan.

– Sedan bröt coronapandemin ut och vi blev isolerade i Argentina och kunde inte komma hit. Förra året fick vi en dotter och då valde vi att skjuta upp planerna ännu ett år, säger Matilda och fortsätter:

– Det känns väldigt roligt att vara igång och läget är bra. Det finns stor potential här i Köpingsvik för det finns få matställen men det är mycket folk som bor på campingarna här runt omkring.

Matilda och Felipe träffades genom att de båda jobbade i Barcelona, kärlek uppstod och så småningom flyttade de till hans hemland Argentina.

Sedan 12 år tillbaka driver han tillsammans med en kompanjon en populär semesteranläggning i turistparadiset Villa Carloz Pas, som ligger i regionen Cordoba. Där finns restauranger, nattklubbar och olika evenemang som lockar besökare från hela Argentina och även en hel del brasilianare. Matilda jobbar också med anläggningen men även som stylist.

Annons

Anläggningen har öppet mellan september och påsk. När de stänger så bor de resten av året på Öland.

– Det är väldigt skönt att komma hit. Anläggningen har blivit ganska stor och min roll är väldigt organisatorisk. Men här är det back to basic och liknar mer hur det var när jag och min kompanjon började, säger Felipe och fortsätter:

– Det är kul att laga mat och få jobba med Matilda med ett gemensamt projekt.

Acomer öppnar senast i midsommar och ambitionen är att ha öppet till och med skördefesten.

Fler kulinariska nyheter från Öland:

För tre år sedan gjorde Felipe Cruz och Matilda Cruz Angelsmark succé med sin foodtruck, nu utökar de och satsar på en egen restaurang.
För tre år sedan gjorde Felipe Cruz och Matilda Cruz Angelsmark succé med sin foodtruck, nu utökar de och satsar på en egen restaurang.Foto: Alexander Jensen
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons