Annons

Kärnkraft: Norra Öland i ny beredskapszon - får jodtabletter och varningsmottagare

Inom kort kommer delar av norra Öland ingå i den utökade yttre beredskapszonen för en eventuell olycka vid kärnkraftverket i Oskarshamn.
Boende och verksamheter i den zonen kommer bland annat få jodtabletter och varningsmottagare för inomhusbruk utskickat.
Öland • Publicerad 10 mars 2022
Det röda området till den yttre beredskapszonen och det blå området tillhör planeringszonen.
Det röda området till den yttre beredskapszonen och det blå området tillhör planeringszonen.Foto: Lantmäteriet

Från och med 1 juli ska beredskapszonerna för kärnkraftverket i Oskarshamn utökas. Då kommer den nordligaste delen av Öland, från strax söder om Löttorp och norrut, omfattas av skärpta skyddsåtgärder för om en kärnkraftsolycka skulle inträffa.

– 2015 fick Strålsäkerhetsmyndigheten ett uppdrag att se över beredskapen på de svenska kärnkraftverken. Det var grundat på Fukushima och de erfarenheter man dragit efter olyckan där 2011, berättar Andreas Hagström som är krisberedskapshandläggare på länsstyrelsen i Kalmar län.

Annons

Hagström är noga med att påpeka att förändringen är frukten av ett långsiktigt arbete, och har inte något med höjda risker eller kriget i Ukraina att göra.

– Vi vill betona att förändringen inte är kopplad till att kärnkraft har blivit farligare eller har utvecklats i fel riktning. Det handlar om att det har dragits erfarenheter av tidigare incidenter, som lyckligtvis inte är många.

– Med tanke på utvecklingen i världen de senaste veckorna är det också viktigt att poängtera att det inte heller har koppling till världsläget, utan är ett arbete som pågått i flera år.

De nya beredskapszonerna delas in i tre olika skikt. Dels en inre zon med en ungefärlig utsträckning på fem kilometer, dels en yttre beredskapszon med en ungefärlig utsträckning på 25 kilometer.

– Den stora förändringen är att fler får jodtabletter, varningsmottagare för inomhusbruk och information om vad man ska göra vid en olycka förhandsutdelat.

– På Öland är det från Löttorp och norrut och de som får detta utskickat via PostNord är inte bara de fast boende utan även de som har fritidshus, företag, verksamheter, gästhamnar och campingar, säger Hagström.

Gränsen för den yttre beredskapszonen går längs Gaxa Skoggata och Gudesjövägen strax söder om Löttorp. De som bor längs den och norrut ingår i den yttre beredskapszonen.

– Gränserna är satta efter att de ska vara lätta att kommunicera vid en händelse och vi har lyckats sätta gränserna till vägar.

Till detta kommer en planeringszon med en ungefärlig utsträckning på 100 kilometer. I planeringszonen ska det finnas en planering för utrymning som bygger på underlag från strålningsmätning av markbeläggningen, en planering för inomhusvistelse och en planering för begränsad extrautdelning av jodtabletter.

Här saknas innehåll

Planeringszonen sträcker sig ungefär till Mörbylånga.

Annons

– I planeringszonen är det inte samma typ av förberedelser. De kommer inte få jodtabletter och RDS-mottagare utskickat. Men det ska finnas en beredskap för att på ett dygns varsel dela ut jodtabletter, säger Andreas Hagström.

Jodtabletter tas för att motverka det radioaktiva jod som kommer från ett utsläpp. Men det är inte alla som behöver jodtabletter. Personer över 40 år behöver inte ta dem eftersom strålning inte ökar risken för sköldkörtelcancer i den åldersgruppen.

Utöver detta kommer ett antal nya tyfoner sättas upp norr om Löttorp. De liknar de vanliga Hesa Fredrik-tyfonerna som skickar ut ljudsignaler om viktigt meddelande, men är endast för kärnkraftslarm.

Planerna för de nya beredskapszonerna är ute på remiss så att bland annat berörda kommuner ska få lämna synpunkter.

– Vi gör detta i nära samarbete med kommunerna i de yttre beredskapszonerna, bland annat Borgholm. Det är viktigt att vi har dem med sig på tåget, säger Andreas Hagström.

Utskicket till berörda kommer i slutet av april eller i början av maj.

”Den stora förändringen är att fler får jodtabletter, varningsmottagare för inomhusbruk och information om vad man ska göra vid en olycka förhandsutdelat.”
Andreas Hagström, länsstyrelsen
Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons