Annons

Ny väg i kyrkbyn väcker känslor

Sedan 2006 har Mörbylånga kommun haft vägen genom Mörbylånga kyrkby på agendan. Arbetet har tagit ny fart och vid ett informationsmöte blev det tydligt – byborna kontra lantbrukarna.
Mörbylånga • Publicerad 15 december 2016
Många skisser över dragning av ny väg förbi kyrkbyn presenterades under tisdagskvällens informationsmöte. Den norra utfarten, vid kyrkan, var ett av diskussionsämnena. "Ni går ju rakt genom mitt kök", sa en kvinna när hon tog del av ett av alternativen.
Många skisser över dragning av ny väg förbi kyrkbyn presenterades under tisdagskvällens informationsmöte. Den norra utfarten, vid kyrkan, var ett av diskussionsämnena. "Ni går ju rakt genom mitt kök", sa en kvinna när hon tog del av ett av alternativen.

När Guldfågeln expanderar är det ett krav att det blir en ny väg för den allt mer omfattande tunga trafiken. Företaget och kommunen har därför skrivit en avsiktsförklaring om att det ska finnas en ny väg klar 2021. Men vägens sträckning väcker heta känslor.

– Drar ni vägen alldeles intill tomterna öster om byn flyttar ni ju bara problemet med buller, hastigheter, barnsäkerhet och sådant som vi har stora problem med i dag, säger Billy Sjöstrand som var en av 30-talet närvarande.

Annons

Detta med anledning av ett av de fyra alternativ till vägdragning som kommunens konsulter presenterade, där två alternativ handlar om att den nya vägen skall gå omkring 10 meter öster om bebyggelsen.

Byborna förespråkade med en mun att vägen bör dras betydligt längre österut, utmed ett naturligt dike som ansluter till en befintlig grusväg. Vägen blir några hundra meter längre, men störande buller skulle bli betydligt mindre.

– Ni måste ta hänsyn till oss som bor i byn, säger Peter Skoglund. Och när ni presenterar de olika alternativen måste alla nackdelar tas med, det har ni inte gjort nu.

De närvarande var överens om att de inte vill skapa någon konflikt mellan boende, Guldfågeln och lantbrukarna.

– Men det kan väl inte vara så att det bara handlar om ekonomiska aspekter. Trivseln och säkerheten för oss boende är minst lika viktig.

Mark- och exploateringschef Bengt Johansson förklarade att lantbrukarna generellt sett vill ha vägen där den tar så lite åkermark som möjligt.

– De lever ju på jorden.

Om vägen dras längre österut blir miljön i radbyn bättre, desto fler kommer att flytta dit menade en kvinna bland de närvarande. Det skulle gå att stycka av fler tomter och blir det bättre trafiksäkerhet kommer fler barnfamiljer till byn. "Och allt det behöver vi ju".

Konsultfirman Sweco presenterade under kvällen även bullervärden, trafikintensitet och beräknade kostnader för de olika alternativen, allt mellan 13,7 till 21,8 miljoner.

– Vi vill presentera flera olika alternativ i det här skedet. Först om ett år kommer vi att ha ett färdigt alternativ och innan dess kommer vi att bjuda in till fler möten och alla aspekter kommer att tas med i det fortsatta arbetet, säger Bengt Johansson på Mörbylånga kommun.

Målet är också att den nya vägen blir en angelägenhet för hela regionen vilket skulle innebära att kommunen endast blir delfinansiär.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons