Klart – färdiglagat i hemtjänsten: ”Mer tid till vård”
Socialnämndens nyligen fattade beslut:
”Att ersätta tillagning av mat från grunden till inköp och värmning av livsmedel och färdiga rätter från närliggande dagligvaruhandel/restaurang.”
I klartext att de tusentals timmar hemtjänstpersonal i Borgholms kommun ägnar varje månad åt matlagning hemma hos de omsorgstagare som har beslut om att ”bereda måltid” ska minskas. ”Beredning” ska i huvudsak innebära uppvärmning.
– Men personalen ska inte sluta laga mat, om det finns tid och möjlighet för matlagning av enklare rätter, som makaroner och korv, kan de göra det. Det här handlar i grunden om att minska tiden för matlagning i hemmen, vi måste få ut mer tid till vård, säger socialnämndens ordförande Joel Schäfer och tillägger:
– Nämnden var helt enig i frågan, det fanns ingen med avvikande mening.
Fördelarna enligt dig?
– Att det frigörs resurser som idag läggs på matlagning, det blir mer fokus på vård och generellt sett fås en jämnare och högre kvalitet på maten. Färdiga rätter har hög kvalitet och vi har stor tillit till att det här är rätt väg att gå.
Något exakt datum på när finns inte idag.
– Så fort som möjligt, till hösten skulle jag säga.
Mat från närliggande restauranger har tillkommit som alternativ, hur är tanken där?
– Det gör vi redan idag, om det finns möjlighet, tid och resurser kan man hämta mat från restaurang.
Mer från beslutet
Från beslutsunderlaget:
”Förslaget ger omsorgstagaren samma valfrihet som tidigare att tillsammans med medarbetaren skapa inköpslista utifrån omsorgstagarens önskemål.”
”I samband med inköp av färdigrätter kan inköp göras varje vecka vilket blir en tidsbesparing och effektivisering.”
”Kompetensförsörjningen har blivit svårare inom äldreomsorgen. Fler medarbetare behövs samtidigt som det är viktigt att fokusera på att behålla befintliga medarbetare.”
Att socialnämnden var på väg att fatta ett sådant beslut kunde Ölandsbladet berätta dagen innan nämndens april-sammanträde, men då sköts avgörandet upp i sista stund i avvaktan på konsekvensanalys.
När nämnden sammanträdde på nytt den 29 maj fanns den analysen med i beslutsunderlaget.
– Ja, vi vill ha en fördjupning och den gav väl egentligen inget nytt, men bakgrunden blev mer tydlig i och med att det kom i skrift. Och bakgrunden är ökat vårdbehov och att det mellan åren 2020 och 2024 skett en ökning med 88 medarbetare inom äldreomsorgen och den kommunala hälso- och sjukvården. Som jag sa, vi måste få ut mer tid till vård.
Ölandsbladets första artikel om förändringen utlöste en hel del negativa kommentarer på sociala forum, din syn på de reaktionerna?
– Förändringar skapar alltid osäkerhet innan man vet hur det blir. Och det är inga från pensionärsorganisationerna som reagerat negativt vad jag vet, snarare försiktigt positivt.
– Sedan kommer vi givetvis att följa upp och utvärdera för att säkerställa att omsorgstagarna får bra och god mat, att folk är nöjda.
I dagsläget har 110 omsorgstagare beslut om bereda måltid. 25 procent av dessa använder enligt socialförvaltningen redan idag färdiga rätter och påverkas inte. Den totala arbetsinsatsen beräknas motsvara cirka 3 000 timmar per månad, vilket kan översättas till 18 tjänster.
”Så fort som möjligt, till hösten skulle jag säga.”Joel Schäfer