Cheferna om arseniken: ”Vi ser gärna att folk provtar sitt vatten”
Detta med anledning av att tre hushåll i Södra Kvinneby nu fått besked om att deras vatten har farliga nivåer arsenik.
– Vi överväger nu om vi ska skicka ut brev till de boende i området och uppmana folk att provta sitt vatten, säger Kaiser.
– Vi kan inte tvinga någon men ser gärna att folk provtar sitt vatten och att vi får ta del av svaren för att kunna kartlägga spridningen. Det finns ingen känd förorening i området. På kommunens hemsida kan man beställa prover till ett rabatterat pris. Med detta kan kommunen hjälpa till med att förklara provsvaret.
Hur och när kan ni agera för att lokalisera var arseniken kommer från?
– Vi behöver först säkerställa att det är en onaturlig källa, genom fler provsvar, och skapa ett tillsynsärende. Arsenik är naturligt förekommande i den öländska marken och det kan förekomma högra halter av det i vattnet på grund av naturliga omständigheter, säger Kaiser.
– I dagsläget är det inget pågående tillsynsärende vilket innebär att kommunen inte aktivt söker en föroreningskälla, men får vi in fler provsvar från fastighetsägare kan vi ringa in området med högst värden och då möjligen hitta en källa.
Hur kan ni hjälpa de som drabbats av otjänligt arsenikvatten på kort sikt?
– Vi kan erbjuda gratis vatten, det kan man fylla på i Triberga. Någon tillfällig vattenledning till de drabbade är inte möjlig utan snarare om man kan få hjälp av grannar som har tjänligt vatten, säger Niclas Beermann, teknisk chef.
”Jag förstår att man tänker att vi borde kunna göra annorlunda på grund av problemet som uppstått men det här är ett stort och komplicerat arbete som vi måste börja norrifrån”Niclas Beermann om VA-planen
Vad gör ni på längre sikt?
– Det här verksamhetsområdet (Brunneby/Stenåsa/Slagerstad/Södra Kvinneby) är redan prioriterat i VA-planen som vi jobbar på att det ska bli kommunalt vatten där så fort som möjligt. Om allt klaffar är vi i Södra Kvinneby 2027. Det ligger inte som etapp 1 utan 2 eftersom vi måste börja norrifrån för att kunna pumpa spillvatten till Färjestaden, säger Beermann.
– Därför går det inte att ändra i den prioriteringen. Jag förstår att man tänker att vi borde kunna göra annorlunda på grund av problemet som uppstått men det här är ett stort och komplicerat arbete som vi måste börja norrifrån.