Annons

Så ska den nya skolan växa fram

”Projekt nybyggnation Åkerboskolan” har blivit med styrgrupp, arbetsgrupp och projektledare.
I arbetsgruppen ingår bland annat fackliga ombud samt skolans tillträdande rektor.
Borgholm • Publicerad 27 juni 2019
Processen som ska leda fram till nya Åkerboskolan är igångsatt.
Processen som ska leda fram till nya Åkerboskolan är igångsatt.Foto: Carin von Post

Arbetsgruppen, bestående av kommunchef Jens Odevall, fastighetsstrateg Maria Drott (intern projektledare), utbildningschef Helena Svensson, rektor Eva-Lena Lindster Norberg (börjar i augusti) samt de fackliga ombuden Anna Sahlström och Annika Modig, ska i projektets första fas göra en behovsanalys.

I frågepaketet som ska besvaras finns bland annat antal elever per klassrum, antal elever per grupprum, ska den nya skolan vara på ett eller två plan, vilka miljö- och energikrav ska ställas, hur lång blir genomförandetiden, med mera, med mera.

Annons

– De har inte fritt fram, det får inte kosta hur mycket som helst. Utgångspunkten måste vara en väl funktionell skola för 175 - 200 elever och i sammanhanget är det väldigt viktigt att lyssna på vad professionen säger. Det finns också instick från föräldrar, kommenterar kommunalrådet Ilko Corkovic (S).

Fas 1 får ta en till tre månader och i början av arbetet ska mötena mellan arbetsgruppen och styrgruppen (kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau) bestående av Staffan Larsson (C), Ilko Corkovic (S) och moderaten Carl Malgerud) vara täta för att få förankring inför inriktningen på det fortsatta arbetet.

I ”Fas 2”, två till tre månader lång, ska en mindre del av arbetsgruppen tillsammans med projektledaren omformulera ”verksamhetens önskemål/krav i olika rambeskrivningar som ligger till grund själva upphandlingen av nybyggnation.”

– Projektledare är Jonas och Claes Persson på Projekthuset i Kalmar, de har vad jag vet anlitats av Borgholms kommun tidigare och vi i styrgruppen ska träffa dem i mitten av augusti, fortsätter kommunalrådet.

Efter den andra fasen ska styrgruppen ta beslut om att starta anbuds- och upphandlingsfasen, något som arbetsgruppen sedan genomför.

”Under projekttiden sker löpande en information till kommunfullmäktige. Blir projekten väsentligt dyrare än planerat kan kommunfullmäktige behöva ta kompletterande beslut”, sägs det i det beslutsunderlag ksau nyligen hade på sitt bord.

Två nybyggda skolor ska besökas i studiesyfte, troligen går resan till Färjestaden och Torsås.

Ilko Corkovic vågar i det här läget inte gissa när spaden sätts i jorden, men vill dra upp tempot i processen dit.

– Samtidigt som vi måste vara noga med att göra allting rätt måste vi sätta fart.

Att bygga nytt och inte renovera var en het politisk fråga och röstades igenom tidigare i år med knapp majoritet i fullmäktige, 19 - 16.

Annons

En uppskattad byggkostnad som nämnts i sammanhanget är 50 miljoner kronor, en summa många ifrågasatt som för billig.

Kommunledningen har också garderat sig för en högre prislapp än så, nyligen gav fullmäktige grönt ljus till, även det med knapp majoritet, ”upplåning avseende långsiktiga investeringar, upp till 40 miljoner kronor.” Det uttalade målet är annars att klara investeringen med egna medel.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons