Skansenskolans förändring dröjer
Skansenskolans yta för skolverksamhet minskar med 1 500 kvadratmeter när Färjestadens nya högstadium byggs.
Skolverksamheten ska fortsätta bedrivas i huvudbyggnaden samt byggnaden som inrymmer aula och matsal. Slöjdsalar och musiksalar blir också kvar.
– Men expeditionen flyttar in i skolan så den delen blir tom. Vi kanske även släpper några salar som vetter mot fotbollsplanen, säger David Idermark, verksamhetschef för barn och ungdom.
Lokalerna som ska fortsätta användas till skolans verksamhet kommer att renoveras.
– Grundstommen till det finns i budgeten. Skolan behöver förnyas, både utseendemässigt och pedagogiskt.
Tanken är att Skansenskolan ska bli likvärdig med det nya högstadiet, både i pedagogik och i hur lokalerna utnyttjas.
– När vi planerade högstadiet fick vi många nya tankar som vi kan applicera på Skansenskolan. Då visade det sig att vi kan göra ganska mycket genom att organisera annorlunda, säger David Idermark.
För det krävs ombyggnation.
– Men det går inte att göra förrän högstadiet har flyttat ut. Det är först då vi kan göra riktiga grejer i Mörbylånga. Så det kanske dröjer två år innan vi har flyttat om på Skansen, säger David Idermark.
Färjestadens nya högstadium beräknas kosta omkring åtta miljoner per år i hyra. Samtidigt betalar kommunen nio miljoner årligen för Skansenskolan. Den kostnaden väntas inte minska när en viss del av högstadiet flyttar. Därför vill kommunen använda återstående lokaler till andra ändamål, för att utnyttja resurserna på bästa sätt.
Lågstadiets två hus intill sporthallen kommer att släppas, liksom huset som i dag inrymmer Oasen där specialundervisning bedrivs.
– Vi har redan börjat avveckla Oasen, genom att inte flytta några sjuor dit. Forskning visar att det inte är någon höjdare att ta bort ungdomar från sin tillhörighet.
De elever som behöver särskild undervisning ska få detta i skolans lokaler i stället. Detta gäller alltså redan nu för sjuorna.
Zokker avvecklas genom att kulturskolan flyttar in i skolans lokaler för musikundervisning. Fritidsgården har redan flyttat till skolan och ligger nu intill kafeterian. Det skedde redan häromåret eftersom arbetsmiljön inte var bra i den gamla bruksbyggnaden.
– Det är både för- och nackdelar att ha fritidsgården i samma lokaler som skolan. En del ungdomar har behov av att komma någon annanstans under kvällstid. Samtidigt vinner vi på att samla personalen på ett ställe, säger David Idermark.