Lammet och Grisen ser fram emot en "normal" sommar
Efter ännu en svår säsong i fjällvärlden präglad av restriktioner ser VD:n Mattias Richert fram emot en ”normal” sommarsäsong på Öland.
– Hela vintern kämpade vi med problem. Gäster avbokade med kort varsel för att någon var sjuk. Med en enkel avbokningslänk i ett påminnelse-SMS underlättade vi till avbokning vid behov. Men det blev trist med i snitt 50 avbokade middagsgäster samma dag. Naturligtvis fick vi även sjukdomsfall i personalen med karantän till följd.
Ingen blev allvarligt sjuk men verksamheten drabbades stenhårt av ”familjekarantän” eftersom gänget både arbetar och bor tillsammans.
– Vi tvingades för första gången på över 50 år stänga hela verksamheten tre dagar på grund av personalbrist, berättar Mattias Richert.
”Visuellt blir nog årets största förändring den murade platsen för tranchering, med 50 millimeter tjock Ölandssten som toppskiva. Det är riktigt maffigt!”Mattias Richert, VD
Det både personalen och gästerna märkt av är att det är många som uppskattar att det är en lite luftigare upplevelse inne i lokalerna. Nu finns det alltid en extra buffé framdukad för att det ska upplevas som glesare.
– På Lammet och Grisen ska det vara en härlig stämning, så det får inte bli för glest. Visuellt blir nog årets största förändring den murade platsen för tranchering, med 50 millimeter tjock Ölandssten som toppskiva. Det är riktigt maffigt!
Inför förra sommaren byggdes en uteplats på framsidan. Kan du berätta om den?
– Vi ser alltid långsiktigt på alla förändringar så vi valde att bygga på riktigt, det vill säga i samma rustika stil som gamla byggnaden. Faktum är att det lyckades så bra att flera stammisar inte ens noterade tillbyggnaden.
Har ni några nyheter till sommaren?
– Nu kan uteplatsen användas för sitt långsiktiga syfte, att kunna välkomna middagsgäster med hund i sällskap. Vi har i många år tackat nej till förfrågningar från gäster som inte kunnat lämna hunden hemma. Nu kan vi ta emot ett begränsat antal per kväll. Det verkar fungera bra på många uteserveringar, och ansvaret ligger hos hundägarna själva.
Efter två års uppehåll för Lammetbussen har servicen återupptagits i fint samarbete med Silverstrands och trafikerar kvällstid, både från Borgholm och Byxelkrok vissa dagar i veckan.
Lammet och Grisen
Den medelhavsinspirerade restaurangen med öppet tak har funnits sedan 1969. Bröderna Bengt och Jan Richert skapade originalet. Idag har verksamheten utvecklats till ett erkänt kulinariskt resmål av andra generationens bröder, Mattias och Joachim, med familj och vänner. De har fått såväl sommargäster som ölänningar att vallfärda till Lammet & Grisen för att ta del av lokalproducerat kött som grillas i mitten av restaurangen och trancheras av kockarna mitt framför besökarnas ögon.