Så har buset stävjats: Nätverk med ungdomar inringat – ”Efter större händelse”
Det var i höstas när en brevlåda vandaliserades på Brandstationsgatan samt omfattande skadegörelse på Färjestadens skola som polisen och kommunen kunde ringa in en grupp ungdomar.
– Vid den större händelsen fick vi tag på namn på flera ungdomar som är i 15-årsåldern och kunde efter det lägga ett pussel, säger kommunpolis Sofia Eriksson.
– De ungdomar vi hade ringat in har varit med fokus på skadegörelsen. Vi vet att vi inte hade 100 procent koll på vem som gjort vad men ville dela med oss av oron till de föräldrar vars barn nämnts i dessa sammanhang.
I oktober bjöds ungdomarna och vårdnadshavare in till enskilda möten med representanter från skola, socialtjänst, fritidsgården och polisen.
– Föräldrarna fick veta att vi kände uppriktig oro kring ett gäng, det fanns inga brottsmisstankar och handlade inte om att peka ut individer utan att berätta om oron i stort och att bryta mönster, säger Sofia Eriksson.
De inblandade föräldrarna har sen själva startat en grupp där de bollar tankar och oro och hjälps åt.
– Det är en tuff utmaning att vara tonårsförälder men de föräldrar vi har mött är generösa och har fortsatt att stötta varandra, säger Anneli Bergman.
– Nätverket är öppet för fler engagerade föräldrar och de träffas en gång i månaden. Vill man vara med så är det bara att höra av sig till mig så förmedlar jag kontakten.
”Föräldrarna fick veta att vi kände uppriktig oro kring ett gäng individer, det finns inga brottsmisstankar och handlar inte om att peka ut individer”Sofia Eriksson, kommunpolis
I Mörbylånga finns en samverkan under konceptet SSPF (skola, socialtjänst, polis och fritid). Dessa har ägt rum var 14:e dag sedan oktober och har helt uppenbart gett resultat.
– Det har haft en god effekt och definitivt minskat skadegörelsen i Färjestaden. Efter en del incidenter i december har det varit en lugn start på året. Det känns bra att se att arbete och insatser ger resultat, säger Anneli Bergman.
– Dessa möten har varit väldigt bra för samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och kultur och fritid. Vi delar information om vad som händer och vad vi kan göra tillsammans för att bryta negativa mönster så snabbt som möjligt. Samverkan med föräldrarna är jätteviktig och vi vill vara väldigt transparenta om vi känner oro.
SSPF
SSPF utvecklades för att upptäcka ungdomar i risk att begå brott eller med en begynnande kriminalitet. Här samverkar skola, socialtjänst, polis och fritidssektor.
Syfte är att förhindra och att förebygga att ungdomar hamnar i kriminalitet, rekryteras till kriminella gäng och/eller inleder missbruk. Målet är att ungdomarna ska ha en fungerande skolgång och ett liv fritt från kriminalitet och droger.
Källa: Socialstyrelsen
Förutom arbetet med vissa specifika ungdomar och vårdnadshavare har det varit vuxenvandringar, utveckling av fritidsgårdar och ökad polisnärvaro i Färjestaden.
– Svårt att dra en klockren analys exakt hur olika saker påverkat men förhoppningsvis fortsätter det såhär positivt, säger Sofia Eriksson.
– När det gäller buskörningar har vi dock fortsatt haft klagomål, lite lugnare senaste tiden men det kanske har med bensinpriserna att göra...