Annons
Nyheter

Polisens teori: Dubbelmordet ingen slump

Nyheter • Publicerad 11 oktober 2006

BYXELKROK

Polisen har tekniska spår som kan fälla gärningsmannen från dubbelmordet i Byxelkrok och spaningsgruppens huvudteori i jakten på mördaren är att de två brutala morden inte var någon tillfällighet.– Inte som vi ser det i dag, det är än mindre troligt att alla bränder där uppe ska vara en tillfällighet. Det är inte vanligt att människor brinner inne, konstaterar kriminalkommissarie Stig Svensson.

Annons

Redan från dag ett hade polisen indikationer på att villabranden i Byxelkrok den 31 augusti, där två äldre personer hittades döda, inte hade någon naturlig orsak. Det fanns flera frågetecken och polisen var snabbt på plats för teknisk undersökning och operation dörrknackning.

Veckan efter kom det fruktansvärda beskedet. Paret - Barbro Karlsson, 69, och Bertil Sandin, 66 - hade mördats.

optimist

I drygt en månads tid har jakten på mördaren pågått. Åtta kriminalare samlas dagligen i ett litet rum på polishuset i Kalmar för analys och bearbetning av uppgifter samt genomgång av kommande insatser. Det mödosamma och omfattande arbetet leds av kriminalkommissarie Stig Svensson.

– Det är ett tålmodigt polisarbete där ett hundratal förhör har genomförts. Förhör hålls dagligen. I dag har vi folk där uppe (Byxelkrok), medan andra jobbar här inne på polishuset, beskriver Stig Svensson och förnekar att utredningen står och stampar

– Jag kan förstå att folk uppfattar det så, men det är inte rätt. Vi har inte på något sätt trappat ner, utan alla jobbar med frenesi och positiv inställning. Jag är optimistisk.

– Samtidigt kan vi inte gå på rykten, vi och ni vet att det går rykten på norra Öland men ingen blir dömd på rykten.

tekniska spår

Något som kan fälla mördaren är teknisk bevisning. Stig Svensson bekräftar att föremål skickats till SKL för undersökning.

– Vad som skickats och vilka svar vi fått är inget jag kan gå ut med och vi väntar fortfarande på några svar, sådant här tar tid.

Annons

– Parets hus var uppbrunnet, men inte lika uppbrunnet som det i Getterum. Här fanns grejer kvar, grejer vi haft glädje av...så mycket kan jag säga.

mördaren kvar?

Polisen letar uttalat efter samband mellan minst fyra av de bränder Byxelkrok drabbats av, däribland branden i Getterum där en släkting till Barbro Karlsson hittades död. Teorin är att bränderna är anlagda och utförda av en person med god lokalkännedom.

– Bränderna är knappast någon tillfällighet och jag har svårt att se att någon från, som exempel, Haparanda har kommit till norra Öland för att tutta på.

Finns mördaren kvar på norra Öland?

– Det vore dumt att uttala mig på det sättet, att springa omkring och tro är inget vi sysslar med.

Finns det något i utredningen som pekar på att morden var en tillfällighet, utförda av en helt främmande och utifrån kommande person?

– Inte som vi ser det i dag, det är än mindre troligt att alla bränder där uppe ska vara en tillfällighet. Det är inte vanligt att människor brinner inne.

I dagsläget har ingen person delgivits misstanke eller förhörts som misstänkt.

– Nej, inget sådant, säger Stig Svensson.

Annons

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons