Annons
Nyheter

Nära anhörig anhållen för dubbelmordet

Nyheter • Publicerad 6 november 2006

BYXELKROK/KALMAR

En nära anhörig till ett av offren vid dubbelmordet i Byxelkrok greps och anhölls under gårdagen.– Han är misstänkt för mord och grov mordbrand, säger polisens informationschef Ulf Karlsson.

Annons

Villabranden i Byxelkrok den 31 augusti, där Bertil Sandin,66, och husets ägare Barbro Olsson, 69, hittades döda i de sotiga resterna av huset, beskrevs initialt som en tragisk dödsbrand för att efter rättsmedicinskt undersökning rubriceras som dubbelmord.

Någon hade brutalt mördat paret och anlagt branden för att dölja eventuella spår. Kriminalpolisen i Kalmar jagade en dubbelmördare där det även fanns kopplingar till andra bränder på norra Öland.

I jakten på parets baneman kopplades Rikskrim in, bland annat för att ta fram en gärningsmannaprofil. Även tv-programmet ”Efterlyst” uppmärksammade dubbelmordet i Mellby strax söder om Byxelkrok.

hämtades hemma

Efter drygt två månader av polisarbete med hundratals förhör och analys av teknisk bevisning greps och anhölls en man i 50-årsåldern under gårdagen.

– Han hämtades tidigt på morgonen för att anhållas klockan 11.30. Det har framkommit sådana uppgifter att åklagaren fattat beslut om anhållande.

Exakt vad som framkommit vill Ulf Karlsson inte precisera.

– Men det är uppgifter från polisförhör och teknisk undersökning.

Den anhållne hämtades i sitt hem på norra Öland och förhördes på polishuset i Kalmar under måndagsförmiddagen. Därefter anhölls han.

– Jag vet inte hur han ställer sig eller vad han har sagt, det är inte heller något vi går ut med, säger Ulf Karlsson.

Annons

Polisen släpper i detta läge få uppgifter om mannen. Det som sägs är i 50–årsåldern, från Byxelkroks-området och nära anhörig till en av de mördade.

fler förhör

På onsdag, eller torsdag, ska åklagaren fatta beslut om eventuell häktning, Under tiden kommer fler förhör att genomföras med mannen parallellt, enligt polisens pressmeddelande, med ”vissa utredningsåtgärder”.

Enligt personer Ölandsbladet talat med innebär detta att mannens hem och personliga ägodelar ska undersökas minutiöst.

– Det kan handla om om allt från datorer och papper till bilen och hemmet som sådant – allt som har kopplingar till honom. Nu när han är anhållen kan polisen gå in och göra de åtgärderna.

Misstankarna mot mannen i dag har i nuläget inga kopplingar till dödsbranden i Getterum 2005 eller andra tidigare och ännu olösta bränder på norra Öland.

– Nej, misstankarna om mord och grov mordbrand gäller enbart händelsen i Mellby, säger Ulf Karlsson.

Mannen ska neka till brott.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons