Annons

Ledare: Vatten, vatten, bara vanligt (och lite giftigt) vatten

Problematiken kring vattensituationen och frånvaro av kommunala ledningar på södra Öland måste till stor del skyllas på tidigare generationer. Tyvärr spelar det ingen roll. Lösningen får vi betala nu.
Publicerad onsdag 21:01 • Uppdaterad onsdag 21:33
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Paret Westergren fick arsenik i sin privata brunn. Kommunalt vatten är inte i sikte än i byn på ett par år. Ölandsbladets chefredaktör jämför Ölandskommunerna och ser att Borgholm var betydligt mer förutseende när det gäller utbyggnaden av VA-nätet.
Paret Westergren fick arsenik i sin privata brunn. Kommunalt vatten är inte i sikte än i byn på ett par år. Ölandsbladets chefredaktör jämför Ölandskommunerna och ser att Borgholm var betydligt mer förutseende när det gäller utbyggnaden av VA-nätet.Foto: Andreas Yngvesson

Jag kan ärligt tycka synd om de tjänstemän och politiker som fått den här bajsmackan i handen idag. För VA-frågan var aktuell på Öland redan under 1980-talet, det vet alla vi journalister som var med redan på den tiden.

Det vi uppfattade från reporterhåll var att Borgholm tog initiativ till att uppgradera och utveckla sitt va-system. Det blev dyrt som tusan och grävandet pågick under många många år.

Annons

Konsekvensen? Tja, skatteintäkterna är trots allt begränsade, varför det ledde till att skojigare investeringar än va-system ströks från to do-listan.

Men Borgholms kommun ligger idag betydligt längre fram än när det gäller Mörbylånga kommun, även om ingen kommun någonsin blir ”färdig” med ett pulserande VA-nät. Nu är det Mörbylånga som påbörjat ett enormt arbete för att överhuvudtaget kunna säkerställa kommunalt vatten på östra Öland, samt att få vattenverk på södra Öland att klara av utveckling.

”Det finns en problematik kring att media lyfter fram arsenik i de privata brunnarna.”
Peter Boström

Viktigt påpeka är att de senaste veckornas rapportering om arsenik i dricksvattnet på östra Öland inte är kommunalt vatten. Sträckan beräknas kunna ha kommunalt vatten om fem-sex år. Fram tills dess är det egna brunnar som gäller eller vattentank.

Det finns en problematik kring att media lyfter fram arsenik i de privata brunnarna. Visst finns det en överhängande risk att fastighetspriserna påverkas negativt.

Men att inte skriva? Med risk att på så sätt bidra till människors ohälsa? Nej, hälsan måste gå före.

Vi hade en liknande situation på södra Öland under 1980-talet då statistiken visade att det fanns fler cancerfall i områden längs landborgskanten. Radon i marken och hus av lättbetong ökade risken för lungcancer.

Det där skulle det inledningsvis talas tyst om, huspriserna var viktiga. Men när sedan media började beskriva problematiken så fanns det snart en enkel lösning. Fastigheter i utsatta områden fick ventilation i husgrunderna och idag finns ingenting i statistiken som visar på tidigare risker.

I detta nu söker Mörbylånga kommun en VA-utredare och en VA-strateg att förstärka organisationen. Vattensituationen måste lösas. Spelar ingen roll om fel begåtts tidigare.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons